ZÖLDSÉG ALAPLÉ

ZÖLDSÉG ALAPLÉ




Hozzávalók:

1 evőkanál olaj,4 szál sárgarépa,2 szál fehérrépa ,4 zellerszár,1 fej vöröshagyma,2 szál póréhagyma,1 kis fej fokhagyma ,2 babérlevél,4 gerezd fokhagyma,5 szál petrezselyem,8 szem bors

,1 teáskanál só

Egy lábosban felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott zöldségeket. Lefedve 5 percig pirítjuk. Ráöntünk 5 liter vizet, és felforraljuk. Ha kell, leszedjük a habját, beletesszük a babérlevelet, hámozatlanul a fokhagymát, és a petrezselymet, a borsot meg a sót.Lassú tűzön 1 órán át főzzük. Szűrjük a szilárd részeket gyengén megnyomkodva, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük. Kb. 3,5 liter lesz belőle.

Mentás zöldborsókrémleves

Mentás zöldborsókrémleves


A hagymát tisztítás után vékonyan fölszeleteljük, a vajon megfuttatjuk, majd a borsót hozzáadjuk. Megsózzuk, a mentát finomra aprítjuk, a zöldséget ezzel fűszerezzük, és 5 deci alaplével puhára pároljuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Utána a tejszínt meg a maradék alaplevet beleöntjük. Hidegen, a félretett mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Hozzávalo: 50 dkg zöldborsó, 1 fej hagyma, 5 dkg vaj, 3 szár menta, 2 liter zöldség alaplé, 1,5 dl tejszín

Cukkini leves

Cukkini leves


Hozzávalók:

40 dkg zsenge cukkini

1 kisebb fej vöröshagyma

2 cikk fokhagyma

2 evőkanál olivaolaj

1 csokor bazsalikom, vagy petrezselyem

2 tojás

só, bors



Elkészítés:

Az olivaolajon megfutatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit és tovább pároljuk.Utána rádobjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük 1 l zöldség alaplével és 15-20 percig főzzük.
A felaprított zöldfűszereket a felvert tojásba keverjük, és a forró levesbe csurgatjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.