Reggelik

Túrós palacsintalepény:
Keverj össze egy csomag (25 dkg) túrót 1 evőkanál mézzel, 4 evőkanál zabpehelyliszttel, 2 egész tojással és 5 deka olvasztott vajjal. Kis lepény formájában süsd meg mindkét oldalán. Tálaláskor locsold meg juharsziruppal.

Banános zabkása:
Egy csésze zabkorpát főzz sűrűre másfélszer annyi vízben. Ízesítsd 2 kanál mézzel. Tálaláskor a tányér aljára tegyél banánkarikákat, öntsd rá a kását, és szórd meg fahéjjal.

Szendvics:
Teljes kiőrlésű kenyér vajjal, mozzarella sajttal, uborkával és paradicsommal.

zellerkrémes zabkenyér:
2 szelet zabkenyér
2 dkg vaj
10 dkg reszelt zeller

kivis zabpehely
2 dl tej
2 dkg natúr zabpehely
10 dkg kivi
2 dkg méz
Elkészítés:
A kivit tisztítás után összetörjük, elkeverjük a mézzel, hozzáadjuk a zabpelyhet, és tejjel felöntjük.

Cukkinis rántotta, puffasztott rizsszelettel
1 db egész tojás
20 dkg cukkini
1 db puffasztott rizsszelet
1dkg olaj

Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, és a felforrósított olajon megpirítjuk, majd a sóval felvert tojást hozzáadva, készre sütjük. Puffasztott rizsszelettel fogyasztjuk.

Retkes túrókrémmes pirítós zabkenyérből
15 dkg bármilyen retek
5 dkg friss túró
2 szelet zabkenyér
ízlés szerint só
Elkészítés:
A retket finomra reszeljük, levével együtt a túróval alaposan átkeverjük, sózzuk. Pirított zabkenyérre kenve fogyasztjuk

Sajtos alma saláta, puffasztott rizsszelet
Hozzávalók:
10 dkg piros alma
10 dkg zöld alma
5 dkg gomolya sajt
1 db puffasztott rizsszelet
Elkészítés:
A almákat durvára reszeljük, és a sajtot a tetejére morzsoljuk, a puffasztott szelettel fogyasztjuk


Zabkenyér tejföllel és céklával


Hány személyre: 4
1 kiskanál balzsamEcet
1 kiskanál Olívaolaj
1/2 kiskanál Mustármag
2 főtt Cékla (felkockázva)
4 szelet zabkenyér
1 dl Tejföl
metélőHagyma (apróra vágva díszítéshez)

Fogjunk egy tálat, és keverjük benne össze jó alaposan az Ecetet az olajjal és a Mustármaggal, majd forgassuk bele a céklát is. A kenyérszeleteket vágjuk 4 kis darabra, kenjük meg a Tejföllel, majd halmozzunk rá valamennyit a céklás keverékből. Végül szórjuk meg a metélőHagymával, és rögtön kínáljuk. Igen egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság, mely garantáltan sikeres lesz vendégeink körében.

Zablisztből lepény,kenyér

Zablepény


Zablepényt sok bioboltban készen lehet vásárolni, ám ízük közel sem olyan erős, mint a házi készítésűnek. A zab nagy előnye, hogy tele van fitoösztrogénnel, valamint csökkenti a koleszterinszintet, és védi a szívet.

Előkészítési idő: 15 perc,Sütési idő: 30 perc + a hűtés
Hozzávalók 24 darabhoz:
Olívaolaj a kenéshez
450 g zabliszt, plusz valamennyi a szóráshoz
1 tk tengeri só
1 tk szódabikarbóna
115 g vaj, felolvasztva
175 ml meleg vaj
Előkészítés:
A sütőt melegítsd elő 150 fokra, és vékonyan kenj meg két sütőlapot olívaolajjal. Egy tálban keverd össze a zablisztet, a sót és a szódabikarbónát. Keverd bele az olvasztott vajat és annyi vizet, hogy összedolgozva kemény tésztát kapj.
Zabliszttel meghintett gyúródeszkán a tésztát gyors mozdulatokkal gyúrd simára, majd oszd 6 egyenlő részre. Mindegyik darabból gyúrj egy-egy 5 mm vastag, 20 cm átmérőjű korongot, vágd negyedekre, rázd le róluk a rájuk tapadt lisztet, és tedd át őket az előkészített sütőlapokra. A lapokat told be a sütőbe 30 percre, amíg keményre és ropogósra nem sülnek. Rácsra téve hagyd kihűlni.

 

 
Zabkenyér

Hozzávalók: 1 tojás

1 dl víz

1 mokkáskanál só

1 evőkanál joghurt -elmaradhat

1 teáskanál olívaolaj

fél mokkáskanál szódbikarbóna

kb. 12 evőkanál zabpehelyliszt

 
A tojást a vízzel és a joghurttal habverővel kikavartam, a többi hozzávalóval és annyi zabpehelyliszttel kevertem ki, hogy nokedlisűrűségű legyen. Egészségesebbé tehető ha a zabpehelylisztet lenmagliszttel helyettesítjük. Egy sütőpapírral bélelt, olívaolajjal kikent formába raktam és kb. 40 perc alatt megsütöttem, közepes hőfokon. Az enyém 30 percet sült, de legközelebb, biztosan tovább sütöm, bár a tűpróba során úgy gondoltam, hogy már megsült.

 

Kovászolt zabkenyér


 
Kovászhoz valók:

2.5 dl langyos (37-40 °C) víz

2.5 g élesztő

2.5 dl zabliszt

48 órával később:
25 g élesztő

7 dl langyos víz

3 evőkanál olaj

kb. 2.5 l (kb. 1.3 kg) zabliszt vagy

búza és zabliszt keveréke

2 teáskanál só

2 teáskanál cukor

 
A kovász hosszú kelési ideje adja ennek a zabkenyérnek különleges izét, nedvességet biztosít neki, ezzel megvédi a kiszáradástól. A kovászból készíthetünk dupla adagot is, a maradékot, légmentesen lezárva, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Ha a kenyér kizárólag zablisztbol készül, nem kel meg rendesen, nehéz és sűrű lesz. Ezért a zablisztet egyenlő arányban keverjük búzaliszttel is. Bár a zab íze erőteljesen érezhető lesz, a kenyér jobban megkel és könnyebb lesz.

 
Tegyük a kovászhoz való lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vizet és keverjük el jól, majd légmentesen letakarva huzatmentes helyen erjesszük meg. A harmadik nap morzsoljunk 25 g élesztőt egy nagy tálba, adjunk hozzá egy kis vizet, a cukrot és keverjük, míg fel nem oldódik. Ezután adjuk hozzá a maradék vizet, olajat, sót, a kovászt és körülbelül 2 liter lisztet. Gyúrjuk, adjunk még hozzá lisztet, hogy a tészta ne ragadjon a tálhoz és a kezünkhöz. Szórjuk meg a kész tésztát liszttel, takarjuk le és hagyjuk meleg helyen 50-60 percig kelni. A belisztezett gyúródeszkára borítsuk ki a megkelt tésztát, majd folyamatosan gyúrjuk a maradék liszttel, míg a tészta nem ragad az asztalhoz. Formázzuk a tésztát két vekniformára, tegyük sütőlapra, fedjük le zsírpapírral, takarjuk le az egészet törlőruhával, és 30-40 percre hagyjuk meleg helyen. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, kenjük meg a vekniket langyos vízzel vagy tejjel, süssük őket a sütő alsó részén 50 - 60 percig.

 
A következő módszerrel lehet megnézni, hogy mikor jó a kenyér: vegyük ki a veknit, fordítsuk fejjel lefelé, ütögessük meg párszor, és ha kongó hangot hallunk, akkor a kenyér kész; ha nem ilyen hangot hallunk tegyük vissza a sütőbe.

 
A kész kenyereket törlőruha alatt hűtsük ki.